szczęśliwe kobiety

Algi morskie, czyli japoński specjał

W naszej kulturze algi morskie nie kojarzą się z kulinarnym rarytasem. Ich niezwykłe walory zdrowotne powinny być jednak powodem, aby przełamać ten stereotyp. Morskie algi największą popularnością cieszą się w Japonii, gdzie konsumuje się około 20 różnych gatunków należących do trzech różnych grup zielonych glonów. Dla wyspiarzy z kraju kwitnącej wiśni, którzy mają ograniczone możliwości hodowli tradycyjnych warzyw algi od setek lat były cennym źródłem witamin i minerałów. Współczesna nauka zgodnie przyznaje, że japoński styl odżywiania sprzyja długoletniemu zdrowiu, szczupłej sylwetce i znacznie mniejszej zachorowalności na choroby cywilizacyjne. Ponoć morskie hodowle są przyszłością naszej planety, gdyż to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Już dawno temu przekonał się o tym przemysł kosmetyczny, dlatego na rynku dostępnych jest tak wiele kosmetyków z algami, takich jak peelingi z alg, masła do ciała z alg, mydła z alg czy inne kosmetyki Monat. Niewiele jest naturalnych pokarmów, które oferują tak szerokie spektrum minerałów – żelazo, cynk, fosfor, miedź, potas, magnez i wapń. To super mieszanka, która warunkuje prawidłowość najważniejszych procesów życiowych wspierając między innymi budowę i utrzymanie struktury kości. Do tego doliczyć trzeba bogactwo witamy C B1, B2, B6 oraz niespotykaną ilość silnych antyoksydantów. Na szczególną uwagę zasługuje także wysoka zawartość składników odżywczych o niezwykle istotnym znaczeniu dla układu pokarmowego oraz silnych właściwościach przeciwwirusowych.

Dodaj komentarz