Jesień w restauracyjnej karcie

Jesienna impreza, z punktu widzenia szefa kuchni, to wcale nie jest łatwa rzecz. Jakie pułapki mogą tutaj czekać na kogoś, kto takie menu stara się skomponować? Doświadczony szef kuchni nie powinien mieć z tym tematem żadnych problemów. O czym musi pamiętać? Przede wszystkim o tym, aby używać typowo jesiennych składników. które się kojarzą właśnie z tą porą roku. Króluje tutaj dynia , zwłaszcza jeżeli robimy przyjęcie w tematyce Halloween, to wiadomo, że dynia w jakiejś postaci się musi pojawić na talerzu. To jest wręcz obowiązek. Natomiast nie musi to być banalna zwykła zupa dniowa. Nawet taką zwykła zupę dyniową możemy nieco bardziej podkręcić i uatrakcyjnić poprzez dodanie do niej bardziej rozgrywających przypraw, takich jak imbir czy kurkuma. To sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej rozgrywająca. Możemy ją też nieco bardziej uaksamitnić np. dodając mleko kokosowe. Wśród składników sezonowych jest jeszcze wiele rzeczy wartych uwagi. Poza popularnymi warzywami, są też takie, które wracają powoli do łask. Były one popularne jeszcze kilkanaście lat temu, a teraz zaczynamy ich ponownie używać w codziennej kuchni. Chodzi tu na przykład o takie rośliny jak jarmuż czy topinambur. Warto do nich wrócić i warto je używać w naszej karcie menu. Jesienią warto pamiętać również o grzybach. Faktycznie jest ich sporo i warto żeby one się pojawiły w naszej karcie. Ostatnim elementem, który wart jest uwagi to sezonowe owoce, takie jak gruszki i śliwki. Pamiętajmy też o właściwym podaniu, nie tylko na miejscu, ale również na wynos. Mogą pomóc nam w tym ekologiczne opakowania jednorazowe, takie jak słomki ekologiczne, słomki ze słomy, słomki z makaronu czy tez kubki ekologiczne. Dzięki nim nasze dania nabiorą dodatkowego kolorytu i smaku. Warto się o to postarać!

Dodaj komentarz